آثارتمدن کهن در کوه پدری/اسطوره پای در بند جم از افسانه تا واقعیت

بوشهر – کوه پدری یا کوه پردیس جم از نقاط دیدنی جغرافیای تاریخی ایران است که اسیر افسانه های بی اساس در فضای مجازی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان جم از شهرستان های جنوبی کشور است که رشته کوه های زاگرس جنوبی، این شهرستان را در بر گرفته است. شهرستان جم با قرار گرفتن در ارتفاع ۷۰۰ متری از سطح دریا و در نزدیکی خلیج فارس، آب و هوای مطلوبی جهت پرورش گیاهان و درختان فراهم آورده است.

اختلاف دمای هوا با ساحل خلیج فارس در برخی از روزهای سال تا ۱۰ درجه سانتیگراد می‌رسد و همچنین رطوبت ملایم آن، این منطقه زیبا را به یکی از خوش آب و هواترین مناطق جنوب ایران تبدیل کرده است. بسیاری از کوه های اطراف شهرستان جم نام گذاری شده اند و این کوه ها با در آغوش گرفتن شواهد و آثار تاریخی، حامل بخشی از تاریخ کهن ایران هستند.

شهرستان جم به دلیل ارتفاع زیاد نسبت به شهرهای اطراف به بام استان بوشهر نیز شهرت دارد. جم جاذبه های طبیعی فراوانی دارد و همه ساله علاوه بر هم‌وطنان، گردشگرانی از کشورهای اروپایی نیز از این شهرستان دیدن می کنند.

کوه پدری از جاذبه های تاریخی و گردشگری شهرستان جم است؛ مسافرانی که از مسیر سیراف به سمت جم در حرکت باشند، حتما محو زیبایی این دیو پای در بند جم که در جنوب شهرستان همچون نگینی می درخشد خواهند شد.

شایعات متعددی در فضای مجازی است و خواص عجیبی به این کوه نسبت داده می‌شود از جمله این که این کوه نزدیکترین نقطه زمین به خورشید است به همین دلیل ویروس H.I.V بر روی آن رشد نمی‌کند.

نشانه‌هایی از غارنشینی و وجود فسیل‌های بسیار قدیمی در نقاطی از شهرستان جم و همچنین آثار و شواهدی مربوط به قدمت تاریخی زیاد در کوه پدری جم موجود است و آمیختگی این کوه زیبا با تاریخ و با سابقه زندگی و زیست در این منطقه خوش آب و هوا، زایشگاه بروز شایعاتی درباره این کوه در فضای مجازی شده است.

از ویژگی های ممتاز شهرستان جم وجود چشمه های آب روان در سال های گذشته نه چندان دور، سرسبزی در دامنه کوه پدری جم، وجود عسل طبیعی در شهرستان، ارتفاع بیشتر شهرستان نسبت به شهرستان های هم جوار و قدمت بسیار شهرستان از لحاظ تاریخی است.

در مورد کوه پدری جم شایعات متعددی در فضای مجازی است و خواص عجیبی به این کوه نسبت داده می‌شود از جمله این که این کوه نزدیکترین نقطه زمین به خورشید است به همین دلیل ویروس H.I.V بر روی آن رشد نمی‌کند.

از دیگر شایعات می‌توان به اینکه کوهنوردی در این کوه باعث درمان مبتلایان به بیماری‌های سرطان و ایدز می‌شود، از عسل به دست آمده از اطراف این کوه برای ساختن داروی Advil استفاده می‌شود و قدرت مغناطیسی این کوه به قدری است که خودروهایی را که از کنار آن رد می‌شوند به سوی خود جذب کرده و باعث تصادف آنها به کوه می‌شود و اینکه منبع بزرگی از آب در لایه‌های زیرین این کوه وجود دارد، اشاره کرد.

این شایعه‌ها در سایت‌ها و شبکه های اجتماعی تکرار شده است، در حالی که همگی آن‌ها به وضوح بی‌معنی و طنزآمیز هستند.

مردم شهرستان جم از ایجاد این شایعات به این دیار مردمان مومن و غیور، روی خوبی نشان نمی‌دهند؛ آنان معتقد هستند این منطقه جاذبه های دیدنی و گردشگری و تاریخی فراوان دارد که موجب غرور مردم است و نیازی به مطرح شدن مطالب کذب درباره اماکن تاریخی و دیدنی شهرستان نیست.

کوه پدری نقطه ای استراتژیک برای هخامنشیان، ساسانیان و بوییان بوده است

پژوهشگر حوزه تاریخ شهرستان جم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کوه پدری جم محل زندگی و زیست بوده است و هزاران نفر در این کوه زندگی می کرده اند.

احمد نوبخت افزود: شواهد میدانی نشان می دهد قلعه ای نظامی در کوه پدری جم بوده است و آثار صدها خانه و سازه با کاربری متفاوت در کوه مذکور کاملا مشهود است.

نوبخت ادامه داد: کوه پدری به دلیل اشراف روی خلیج فارس، نقطه‌ای استراتژیک برای هخامنشیان، ساسانیان و بوییان بوده است و حتی می توان این کوه را بر حسب روایت های شفاهی و داده های باستان شناسی به دوران اساطیری نیز نسبت داد براساس متون و نقشه های قدیمی جفرافیایی هزار سال گذشته، جم بوده است و تایید کننده و تصدیق کننده موضوع است.

این پژوهشگر بیان داشت: متاسفانه اخیرا شایعات بی پایه و اساسی از جمله کوه پدری نزدیکترین نقطه زمین به خورشید، درمان مبتلایان به بیماری و ایدز با پیاده روی در این کوه و مغناطیس فوق العاده این کوه در فضای مجازی درباره این کوه منتشر شده است که کاملا کذب و بی اساس است.

وی افزود: بسیاری از این شایعات عاری از واقعیت است و به روحیه کنش گران در پذیرش شایعه، شایعه پراکنی و شایعه باوری بر می گردد.

کوه پدری نزدیک ترین نقطه به خورشید است مطلب کذبی است

نوبخت، سابقه آثار باستانی در کوه پدری را نیز عامل دیگری از بروز شایعات عنوان کرد و ادامه داد: آثار و شواهد مربوط به آتشکده نیز در کوه وجود دارد، درباره تغسیل و تعمید جمشید نمی توان با قاطعیت اظهار نظر کرد البته آثار تمدن کهن در این کوه وجود دارد هر چند برخی جغرافی نویسان و مورخین مثل این فقیه همدانی ذکر کرده اند که جم دارای پیشینه بسیار کهن می باشد.

این پژوهشگر تصریح کرد: دامنه کوه، قنات پدری است که مربوط به دوره ساسانیان است همیشه این منطقه، از لحاظ منابع آبی بسیار خوب بوده است گر چه الان شهرستان با کم آبی دست و پنجه نرم می کند اما همچنان در گذر دوران ها جوشش آب در قنات پدری، خودنمایی می کند.

نوبخت با بیان اینکه کوه پدری نزدیک ترین نقطه به خورشید است مطلب کذبی است خاطرنشان کرد: بر خلاف آنچه در فضای مجازی منتشر شده است، نزدیکترین نقاط زمین به خورشید این کوه نمی باشد طبق بررسی ها و پژوهش ها، نزدیک ترین نقطه به خورشید قطعا در جایی غیر از کوه پدری جم می باشد.

احمد نوبخت در پایان خاطرنشان ساخت: نباید تمدن و قدمت سکونت در کوه پدری جم را با شایعات بی اساس در هم آویخت باید با مطالعه و پژوهش، درباره این کوه تاریخی و پر جاذبه قلم زده شود.

مطالب تاریخی مطرح شده درباره کوه پدری جم تایید شده است

رئیس شورای اسلامی شهرستان جم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کوه پدری جم از جاذبه های دیدنی شهرستان جم است که آثار فراوان تاریخی در آن، از وجود قدمت زندگی در این منطقه است.

علی پریشان گفت: مطالب مطرح شده در شبکه های اجتماعی و فضای اینترنتی که درباره کوه پدری است برخی از آنان که مربوط به تاریخ این منطقه است با توجه به نشانه‌هایی از غارنشینی و وجود فسیل‌های بسیار قدیمی در منطقه و کشفیات زیادی در این کوه شده است مورد تایید است.

پریشان اضافه کرد: برخی مطالب مثل درمان بیماران و کوه پدری نزدیک ترین نقطه به خورشید و خاصیت مغناطیسی این کوه کاملا بی پایه است و متاسفانه مدتی است در فضای مجازی مطرح شده است.

رئیس شورای اسلامی شهرستان جم در پایان تاکید کرد: همه رسانه ها باید تلاش کنند واقعیات تاریخی و جاذبه های دیدنی شهرستان جم به خوبی در کشور منعکس شود.

رسانه‌ها با دید علمی به کوه پدری توجه کنند

یکی از فعالان اجتماعی و رسانه ای شهرستان جم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در مورد کوه پدری جم به جای شایعه، ابهاماتی در فضای رسانه ای مطرح شده است.

سجاد بهزادی اضافه کرد: کوه پدری جم با اين و آن ويژگي ها در كشور مطرح است به صورت طبيعي گاه گاهي شنيده مي شود اما نياز است در اين ارتباط به دو مورد توجه ويژه شود.

بهزادی افزود: بايد در مورد وضعيت اين كوه ابهام زدايي شود و از ضد و نقيض گويي دست برداشت؛ مثلا سازمان ميراث فرهنگي در مواردي بر وضعيت تاريخي اين كوه صحه گذاشته است و رسانه ملي به شدت متناقض گويي در اين ميان داشته است و در نهايت رسانه هاي محلي نيز تعصب گونه به شايعات پيراموني پرداختند.

این فعال رسانه ای ادامه داد: همه اين موارد، به روشن نمودن اصل موضوع كمكي نكرده است و نه اينكه شايعه سازي رقم خورده است.

بهزادی تصریح کرد: استفاده از تصاوير اين كوه در تبليغات رسمي و غير رسمي نيز فضاي نوستالژيك گونه و احساسي به دور از فرضيه هاي دقيق علمي جريان داده است.

بهزادی در پایان تاکید کرد: بايد رسانه هاي ملي و محلي به اين موضوع نگاه علمي تري در پيش بگيرند و سازمان هاي مربوطه را براي انتشار دقيق و مكتوب كارهاي پژوهشي در تاريخ اين كوه زيبا و تاریخی موظف كنند.

گزارش: ابراهیم قیصری